Date of Award

Spring 5-30-2019

Document Type

Thesis

Degree Name

Master in Interior Architecture

Department

Interior Architecture

First Advisor

Francesca Liuni

Second Advisor

Liliane Wong

Third Advisor

Markus Berger

Abstract

In the past, the public came to see the exhibition because it was a rare opportunity to learn about the culture on the other side of the earth.

With the development of science and technology, exhibition forms are becoming more and more diverse. People can see more exhibits and smaller details without leaving home.

Therefore, I would like to ask: " When it becomes so convenient to get information in modern life, is there any reason for people to enter the exhibition hall?" "When people go into the exhibition hall, what do people really want to get? ”“What can be digitized in an exhibition, and what elements are not supposed to be transformed into virtual?”

My answer is the experience.

In order to make a way of experience as diverse as possible, I chose "tea" as the theme. It can connect the various senses of the human body including seeing, smelling, tasting, listening and touching, and at the same time, tea has a long history and countless kinds, so it can bring unlimited possibility to the exhibition. However, in this design, I tried to break the didactic exhibition design method, not to introduce people to the history or the variety of tea, but to abstractly express the ancient Chinese philosophy behind the tea, that is, Tea Zen.

My design is to extract the key words through the summary of the core ideas of Zen, and then convert the keywords into design language and combine with space.

One of the core ideas of Tea Zen is to "enjoy quiet from noise", which can be understood that seeking a piece of quiet space in noise environment or can also be understood as seeking spiritual stability. The address I chose was located in the“Tea Master” tea flagship store in Hangzhou, Zhejiang Province, China. Hangzhou is one of the most important tea producing areas in China and has a long history. Moreover, it is located on the first floor of the Qinchengli Shopping Center, surrounded by companies like Alibaba, Pioneer Park, and the business circle, which can be seen as a perfect place to conduct the idea of "quiet in the noise ".

Creative Commons License

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.